Gelezen

Mayim, Levend water, zo heet ik, zo ben ik


Dit boek is een (auto)biografie over een jonge spastische en verstandelijk beperkte vrouw van eenentwintig jaar met een mentale leeftijd van ongeveer 11 jaar.
Dat ik dit verhaal al kende – voor het boek er was – heeft te maken met Twitter. Al tien jaar ben ik op dat medium actief en al bijna tien jaar volg ik Marcel Kolder (@Kanteldenker voor twitteraars). Marcel is de vader van Mayim.

Ik begin Marcel te volgen op het moment dat hij tweet over de kanteldiensten die hij en zijn vrouw Michelle afwisselend van elkaar hebben. In het begin snapte ik daar nog niet zoveel van. Wie moest er gekanteld en waarom?
Mayim bleek een S-bocht in haar rug te hebben en die hebben ze met allerlei schroeven rechtgezet. En je kan het je voorstellen dat al die schroeven bepaald niet lekker liggen zodat je ouders je elke nacht moeten omdraaien.

Het boek is meer dan de twitter flarden die ik de afgelopen jaren heb meegekregen. Twitteraars – zoals ik – krijgen nu het totale beeld te lezen, de tweets vallen op hun plaats.

Het is bij een gezin naar binnen kijken waar het leven draait om één gezinslid (Mayim). En Mayim kan heel weinig zelf, moet altijd omringd worden met mensen. Kan nooit eens alleen zijn of onafhankelijk. Soms – zo is te lezen – wil ze even niet meer gehandicapt zijn. Het boek is echter een positief verhaal en gaat veel meer over wat Mayim wel kan dan over wat ze niet zou kunnen.

En het is ook niet Mayim die beperkingen heeft maar juist de wereld om haar heen – zo luidt ook de ondertitel: ‘Een autobiografie over het leven van Mayim in een wereld vol beperkingen’.
Dat die wereld beperkingen heeft lees je ook in het boek. Marcel en Michelle zijn goed opgeleide mensen – gelukkig – want ben je dat niet dan zou je wel eens kunnen verzuipen in wet- en regelgeving, in formulieren, nonsens gesprekken, theoretische zaken die niet naar de praktijk te vertalen zijn etc…

Maar bovenal is het een prachtig en inspirerend geschreven boek dat ik iedereen kan aanraden. Met een oproep aan alle bibliotheken in Nederland om dit boek op te nemen in de collectie. Omdat dit een verhaal is dat gelezen moet worden!

Uitgever: Boekscout
Publicatiedatum: 24 Juni 2021
Auteurs: Marcel en MaYim Kolder
ISBN: 9789464315356
Beeld: Marcel Kolder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *