blog, Joost Heessels

Hokjes

En in welk hokje pas jij? Al heel mijn leven proberen mensen mij in een hokje te duwen. Vaak in hokjes waar ik mij totaal niet thuis voel. En waarom zou ik mij ook in één hokje laten duwen als een veelvoud aan hokjes meer de lading dekt.

Want ooit werkte ik voor de openbare bibliotheek en dan ben je automatisch van de boeken. Werk je voor Rijkswaterstaat dan ben je gelijk bezig met de weg of het water, doe je iets met archieven dan ben je suf en teruggetrokken.

Generalisten zijn niet snel in 1 hokje te plaatsen. Maar als je zegt dat je een generalist bent dan zou je toch in dat hokje passen. Echter op sommige vlakken kan ik ook heel specialistisch zijn, en dus zit je nu al aan overstijgende hokjes. En zo kan ik nog even doorgaan.

Publieke omroep

Het is wel typisch Nederlands om iedereen maar in een bepaald hokje te duwen. Ik bedoel: “leven de verzuiling!”. Kijk wat een lappendeken aan publieke omroepen dat ons heeft opgeleverd. Voor elk hokje is er een eigen omroep. Hokje rechts heeft WNL en hokje links moet het doen met BNNVARA. En als je als hokje een omroep mist dan begin je er één voor je eigen hokje.

Ik pas

Ik doe dus niet mee met de hokjes. Er zijn gewoon onderwerpen die mijn interesse hebben, mensen waar er een klik mee is ongeacht bij welk hokje ze ook in te delen zijn en ga zo maar door.

Want ik ben een generalist maar soms ook een specialist. De een sluit de ander niet uit. En al werk ik voor de overheid, het ondernemerschap interesseert mij mateloos. Innovaties uit allerlei sectoren trekken mijn aandacht en mijn brein maakt overuren om die dan weer te kunnen vertalen naar andere sectoren. Een nooit opdrogende nieuwsgierigheid naar andere mensen, andere sectoren, andere processen maken dat ik hokjes overstijgend ben.

Voor mij zijn alle mensen gelijk. Elk mens heeft iets, kan iets en is waardevol en niemand maar dan ook niemand is te plaatsen in één specifiek hokje.

Aan alle hokjesgeesten de vraag om vooral eens even verder te kijken dan de neus lang is of eens in gesprek te gaan met de mensen die je bij voorbaat al in een hokje hebt geplaatst want dat kan heel verhelderend zijn.

Dank Marcel Kesselring – door je bericht op linkedin – voor de inspiratie dit blog te schrijven.