Bibliofuture, Bibliotheek, blog, COVID-19

De bibliotheek van iedereen.

In een geciviliseerd land als Nederland mag je verwachten dat ze niet de terrassen openen maar juist de openbare bibliotheek. Maar niets is minder waar zoals we nu al weten. Pas in de derde stap van het stappenplan van het demissionaire kabinet komt de opening van de bibliotheek aanbod. Want bibliotheken zijn doorstroomplaatsen. Alleen zijn bibliotheken geen dagje uit, het is geen pretpark maar een plek in een stad of dorp die broodnodig is. En dan heb ik het niet alleen over de boeken, de bergen informatie maar juist ook over de ontmoeting en de inspiratie.
Wat er fout lijkt te gaan is de lobby. De openbare bibliotheek lijkt geen belangrijke speler in onze samenleving terwijl het een van de belangrijkste spelers van het land moet zijn. Die constatering doet mij pijn.

De rijksoverheid heeft ook moeite met het opzetten van de juiste voorlichting over Covid-19 aan bewoners van achterstandswijken. Een belangrijke speler bij deze voorlichting zou de openbare bibliotheek moeten zijn. Het is mij een raadsel waarom de organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van Laaggeletterdheid hier niet voor worden ingezet. Bibliotheken zijn immers laagdrempelige plaatsen waar iedereen welkom is.
Helaas zijn in het verleden in vele plaatsen vestigingen – in wijken – verdwenen ten faveure van (ten gunsten van) het huisvesten van hoofdbibliotheken in prachtig ontworpen gebouwen. Toch zijn vele organisaties nog steeds daar te vinden waar mensen zijn die de bibliotheek nodig hebben. Zet daarom bibliotheken in – als partner – bij de voorlichting op velerlei gebieden en dus ook over COVID-19.

NRC: 'bewoners van achterstandswijken beter voorlichten over coronavaccin'.

Bibliotheken blijven ten allertijden belangrijk voor onze samenleving. Het uithollen van deze organisaties is mij een doorn in het oog. Een samenleving zonder openbare bibliotheek is te gevaarlijk. En zouden we niet moeten willen. Daarom is er werk aan de winkel. Het vraagt een stevigere lobby richting alle lagen van de overheid (lokaal, provinciaal, rijk). En we zouden als samenleving eens moeten gaan nadenken of de huidige structuren van de openbare bibliotheken nog wel in orde zijn. De bibliotheek zou van ons allemaal moeten zijn en dat zouden bibliotheken dan ook daadwerkelijk uit moeten gaan dragen want als iedereen dit idee draagt dan is er ook meteen voldoende draagvlak. Natuurlijk snap ik ook dat er tegenstanders zijn, die geen belastinggeld meer willen stoppen in bibliotheken maar dat zijn alleen maar mensen die bang zijn dat andere mensen wijzer worden dan zij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *